Takı Sembolleri ve Anlamları

Takı Sembolleri ve Anlamları

Takı, bir kıyafeti süslemenin, dış görünüşü tamamlamanın en keyifli yoludur. Başta kolye olmak üzere birçok takıyı oluşturmak için kullanılan farklı sembol ve karakterler vardır. Çoğu zaman bu semboller güzel görünümün dışında daha fazlasını ifade eder. Sembollerin güzelliği, derin bir anlam ifade etmeleridir. 

Bu blog yazımızda takılarda kullanılan sembollerin anlamlarını sizler için derledik. Hangi sembolün ne anlama geldiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

(http://getss.com.tr)

 

Sonsuzluk

Birçok takı çeşidinde oldukça sık kullanılan sonsuzluk sembolü, sekize benzeyen bir görünüme sahiptir. Sonsuzluk simgesi, özellikle Eski Hindistan ve Tibet’te mükemmelliği, dualizmi ve kadın-erkek arasındaki birliği temsil ediyordu. İlerleyen zamanlarda ise, kadın ile erkek arasındaki birleştirici ve eşitliği temsil etmeye başlamıştır. 

Günümüzde en çok tercih edilen semboller arasında yer alan bu yan figür sekiz sembol, 17. yüzyıl İngiliz matematikçisi John Wallis tarafından herhangi bir sayıdan daha büyük olan bir miktar olan matematiksel sonsuzluk kavramını temsil etmek için tanıtıldı. 

Sonsuzluk sembolünün anlamı hiç bitmeyen bir dostluğu temsil eder ve sonsuz döngü tasarımının başlangıcı ve sonu yoktur. Sonsuzluk sembolü ile tasarlanmış bir takı, özel bir kişiye veya kendinize olan bağlılığınızı sembolize etmenin etkileyici bir yoludur.

Üçgen

Bu sembol, geometri sınıfından tanıdığınız üç taraflı bir şekilden daha derin bir anlam taşır. Üçgen sembolün yüzlerine bağlı olarak farklı anlamları olabilir.

Yukarı doğru hareket eden üçgene bazen bıçak denir. Aspirasyon veya yükseliş erkek gücü ve Ateş sembolüdür. Üçgen, yükselen kuvveti ve erkek sorumluluğunu temsil eder. 

Aşağı doğru işaret eden üçgen ise, bazen kadeh olarak adlandırılır. Aşağı doğru akan suyun, cennetin lütfunun ve rahmin sembolüdür. Aynı zamanda bu sembol kadın ilahiliğinin eski sembollerinden biridir. 

Üçgenin dualitesi, ruh halinize göre değiştirebileceğiniz gibi harika bir aksesuar sunar.

Hamsa

Takılarda en popüler trendlerden biri olan Hamsa, Tanrı’nın Elini temsil eden eski bir Ortadoğu sembolüdür. İbranice kültüründe Hamsa, Musa’nın ve Aaron’u kız kardeşi Miriam’ın Elini de temsil eder. İslam inancında, Hz. Muhammed (s.a.v) in kızı Fatima’nın Elini sembolize ederken, Sunni kültüründe Bilgelik Beş Sütunu temsil eder. 

Hamsa, palmiye şeklindeki tasarımıyla kolaylıkla ayırt edilebilir. Yüzyıllar öncesine dayanan sembolün koruyucu güçlere sahip olduğuna inanılmaktadır. 

Arapçada ‘beş’ anlamına gelen Hamsa, eldeki rakamları ifade eder. Hamsa sembolünün hastalığa, ölüme veya şanssızlığa sebep olduğuna inanılan nazara karşı savunma sağladığı bilinmektedir. 

Dört Yapraklı Yonca

En yaygın ve en sevilen sembollerden biri olan Dört Yapraklı Yonca sembolünün iyi şans getirdiğine ve kötülüklere karşı koruma görevi üstlendiğine inanılır. Her yaprağın kendine özgü bir anlam ifade ettiğine inanılan sembolü kullanan bazı kişiler yoncanın inanç, sevgi, umut ve şans getirdiğine inanırken; bazıları ise, yaprağın şöhret, servet, sevgi ve sağlığı temsil ettiğine inanmaktadır. 

Orijinal dört yapraklı yonca beyaz yonca bitkisinden gelir ve İrlanda’da Shamrock olarak bilinen daha yaygın üç yapraklı yoncaların nadir bir varyasyonudur. 

Dört yapraklı yoncanın kullanıldığı tasarımlar nişan yüzükleri, düşün bantları, kolye ve küpe gibi farklı çeşitler içerir.

Hayat Ağacı

Yüzyıllar boyunca, dünyadaki birçok kültür için oldukça sembolik bir tasarım olan Hayat Ağacı, takılarda oldukça popüler hale gelmiştir. Gün geçtikçe de bu popülerliği artmaktadır. 

Dünyanın manevi ve kültürel geleneklerinin hemen hemen her birinde bulunan evrensel bir sembol olan Hayat Ağacı’nın, ölümsüzlüğün sembolü olarak bilinmesinin yanında birçok anlamı vardır. 

Hayat ağacı tasarımı, bir daire içine alınmış kökleri ve dalları olan büyük bir ağaçtır. Ağacın kökleri yayılan dalları yansıtır, denge ve simetri sağlar. 

Semboller, sanat ve takı dünyasında bir fikri temsil etmenin en anlamlı ve en şık yoludur. Bası kavramlar kelimelerle derinlemesine ifade edilemez. Semboller ise ifade edilmek istenen mesajı tek başına verebilir. 

Yukarıda takı tasarımlarında kullanılan farklı sembollerin anlamlarını inceledik. Daha farklı takı tasarımlarını görmek veya satın almak için sitemizi (http://getss.com.tr) ziyaret edebilirsiniz.

Etiketler: Semboller, Takı Sembolleri, Sembollerin Anlamı
Eylül 01, 2019
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR